ABONMAJČEK 2017/18

Najboljše gledališke predstave za naše malčke (od 3. leta dalje) ob sobotnih dopoldnevih in popoldnevih

5 vrhunskih predstav za samo 25 EUR

 

Lutkovno gledališče Ljubljana
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Bi se gnetli na tej metli?
(Room on the Broom)
Lutkovna predstava
Prva slovenska uprizoritev

Režiser Jaka Ivanc
Avtor priredbe Milan Dekleva
Predstava traja 50 minut.

Bi se gnetli na tej metli? je še ena izmed uspešnic avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka, škotske pisateljice Julie Donaldson in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja.
Čarovnica s sršečimi lasmi in njena Mačka skupaj potujeta na metli. Čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga išče vsepovsod. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne po naključju najdejo, za nagrado pa dobijo metlo »za en krog« – leteti je pač nekaj, česar ne zna, kaj šele zmore vsak, in zato tudi nekaj, kar si vsak še kako želi … razen Mačke seveda. Da pa ni vse tako preprosto, se od nikoder in prav nič po naključju pojavita še strašni Zmaj in kosmati, lepljivi stvor. Edina pot v prihodnost je tista, po kateri gremo skupaj!

 

Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Primož Suhodolčan
Živalske novice
Predstava za otroke
Krstna uprizoritev

Avtorica dramatizacije in režiserka Ajda Valcl
Predstava traja 45 minut.

Otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan je med bralci znan predvsem po svojem razigranem humorju in akcijski komiki, ki jo uporablja za pripovedovanje svojih zgodb. Živalske novice na oder postavljajo junake in zgodbe, ki jih je ustvaril kot serijo kratkih pripovedi za najmlajše bralce.
V predstavi je uprizorjenih pet njegovih kratkih »akcijskih komedij«: Dolgčas okužil muhe, Trave ni, krave znorele, Vojna za travo, Raca spet padla z neba in Lepo je biti papagaj. V vseh omenjenih epizodah kot glavni junak nastopa simpatičen, včasih neroden, a vseskozi originalen fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v napete, nepredvidljive in zabavne peripetije. Uprizoritev je polna situacijske komike in karikiranih karakterjev, ki poleg obilja zabave poskrbijo tudi za poučno poanto.

Lutkovno gledališče Maribor
Pavel Polák
Janko in Metka
Po motivih bratov Grimm
Lutkovna predstava za otroke

Režiser Pavel Polák
Predstava traja 40 minut.

Pravljica Janko in Metka Jakoba in Wilhelma Grimma nesporno sodi v zakladnico svetovnega slovesa. Ob Rdeči Kapici, Sneguljčici in Pepelki je to ena prvih pravljic, s katero se srečajo otroci. Zgodba bratca in sestrice, ki se izgubita v temnem gozdu in se znajdeta pred hišico hudobne čarovnice, je ena prvih strašljivih otroških zgodb. V času, ko otroci predvsem prek televizije nehote zaužijejo veliko mero agresivnih podob in zgodb, so ustvarjalci lutkovne predstave pričarali svet, kjer sta veliki zmagovalki dobrota in ljubezen.

 
Gledališče Koper
Vanja Korenč, Renata Vidič, Gregor Geč
Loli, Boli in svet, poln čudes
Predstava za otroke
Krstna uprizoritev

Režiserka Renata Vidič
Predstava traja 50 minut.

Loli, Boli in svet, poln čudes je zabavna, vendar poučna gledališka uprizoritev, v kateri naslovna junaka, upokojeni morski volk Boli in njegova zvedava vnukinja Loli, otroke seznanjata z osnovnimi geografskimi značilnostmi Slovenije, Zemlje in vesolja.
S songi prepleteno besedilo otroke najprej seznani z domačim okoljem, spozna jih s smermi neba, jih nauči osnov za branje zemljevidov, odgovori na vprašanje, zakaj imajo v Kopru napise v slovenščini in italijanščini, jih nato popelje na potep po Sloveniji, kjer domišljija naslovna junaka z najvišjega slovenskega vrha, Triglava, popelje na vseh pet celin. Tam spoznata različne kraje in kulture, za konec pa Boli svojo vnukinjo odpelje še v vesolje, kjer skupaj odkrivata planetarne skrivnosti našega osončja.
 
Slovensko ljudsko gledališče Celje
Roald Dahl in David Wood
Jakec in breskev velikanka
(James and the Giant Peach)
Predstava za otroke

Režiser Matjaž Latin
Predstava traja 1 uro in 5 minut.

Britanski pisatelj norveškega rodu Roald Dahl (1916–1990) je eden najbolj priljubljenih mladinskih piscev in verjetno tudi eden najbolje prodajanih avtorjev za otroke.
Dahlov roman za otroke Jakec in breskev velikanka je fantazijski roman, odlikujejo ga humor, drznost in neverjetne domišljijske prigode. Mali Jakec je sirota in živi z zlobnima tetama Cvek in Cmok, ki ga zelo izkoriščata. Nekega dne pa sreča starca, ki mu podari magične krokodilje jezike s posebno močjo. Jakcu se čarobno darilo po nesreči razsuje po tleh v bližini stare breskve. Naslednje jutro tam zraste breskev velikanka, velikanske pa so tudi vse žuželke ob njej. Jakec in breskev velikanka je zgodba o prijateljstvu in pogumu, ovita v čudovit domišljijski svet. Čeprav je življenje včasih grozno in nepravično, vsak najde prijatelje in svoje mesto na tem svetu, če mu le ne zmanjka poguma. Na težki poti pa pomaga »ščepec čarovnije«, če le verjamemo vanjo.

Enotna cena 25 EUR v času vpisa
Vrstni red in datumi predstav še niso določeni.
SLG Celje si pridržuje pravico do spremembe programa.


SLG CeljeSLG Celje

  • PET_KRALJEV_spletna_stran-nova.png
  • TO_JE_TEKMA_spletna_stran.png