Proti marginalizaciji kulture na RTV SLO

Društvo Asociacija 

 

Društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti

 

V Asociaciji zaskrbljeno spremljamo trend krčenja prostora za kulturo, kritiko in vprašanj kulturne politike v medijih. To povezujemo tudi s počasnim sprejemanjem strategije razvoja medijev in neustreznim prepoznanjem ter umanjkanjem podpore s strani države za t. i. tretji medijski steber, torej skupnostnih in nevladnih medijev (pri nas sta to denimo radia Študent in Marš), ki se praviloma bolj poglobljeno ukvarjajo s poročanjem in analizo sodobne umetnosti in kulture.

 

V tej luči razumemo napovedano odločitev vodstva RTV Slovenija, da se rubriko Kultura po Odmevih premakne z že zdaj poznega termina na še kasnejši čas po enajsti uri, ko gledanost strmo pada. Menimo, da gre za nedopustno dodatno marginaliziranje kulture, ki bo močno pripomoglo ne le k nazadovanju spremljanja kulture s strani javnosti, temveč tudi k nivoju ustvarjanja. Kritičen dialog z novinarji ustvarjalci namreč razumemo kot temeljni del ustvarjalnega procesa.

 

RTV Slovenija v tej luči predstavlja enega ključnih stebrov medijskega poročanja, ki širši publiki omogočajo stik z neodvisno umetniško produkcijo nevladnih organizacij in samozaposlenih, ki je v medijih, tudi na RTV, manjšinsko zastopana. Nenehna krčenja sredstev in premik v pozne termine predvajanja bodo posledično prispevala k dodatni zapostavljenosti že sicer najbolj prekariziranega dela kulture, to je produkcije neodvisne umetnosti.

 

Zato se v Asociaciji pridružujemo pozivom številnih ustvarjalk in ustvarjalcev sodobne umetnosti, ki pristojne znotraj RTV Slovenija pozivamo, naj znova premislijo o umestitvi kulture v termine, ki bodo za gledalce dostopni. Pozivamo tudi k primerni podpori novinarkam in novinarjem, ki se ukvarjajo s kulturo na RTV Slovenija, ter upamo, da bo v novi programski shemi RTV Slovenija več in ne manj prostora za kulturo.

 

Na tej povezavi si lahko preberete tudi pismo umetnice Anje Golob na to temo in podoben poziv Združenja dramskih umetnikov Slovenije.


SLG CeljeSLG Celje

  • TO_JE_TEKMA_spletna_stran.png
  • Severa_Gjurin_spletna_stran.png
  • Dan_gledalisca_spletna_stran.png