JANEZ BERMEŽ – PREJEMNIK NAGRADE CELJSKE ZVEZDE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Komisija za podelitev priznanj celjske zvezde za dosežke na področju kulture v sestavi dr. Zoran Pevec, predsednik, dr. Aleksander Žižek, namestnik predsednika in Nevenka Šivavec, Matjaž Brežnik in Nenad Firšt, je sprejela odločitev, da za leto 2018 prejme nagrado za življeJanez Bermež v predstavi Eksplozija spomina Foto Damjan Švarc (SI_ZAC_0900_007_00068_002)njsko delo naš izjemni igralec Janez Bermež.

 

Komisija je utemeljitev odločitve pospremila s sledečimi besedami:

Janez Bermež je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je, kot piše v pobudi za nagrado mag. Tina Kosi, »skusil od Kreona, Leara, Molierovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.

 

Po besedah gledaliških lektorjev in kritikov je veljal za izjemnega govorca, ob tem pa je bil inovativen, izrazno poseben, imeniten interpret vlog, ki se je znal vživeti tako v tragične kot v komične vloge. Vse z občutkom za nianse, izostreno, senzibilno in igralsko predano. Je tudi prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas, Borštnikovega prstana, ob tem pa še prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih.

 

Zaradi omenjenega, in ker je v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost, se je komisija odločila, da prejme »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za življenjsko delo.

 

Janez Bermež ob prejetju priznanja; Narodni dom, 6. 2. 2019. Foto Vita Zgoznik

 

Ob prejemu nagrade prejmi iskrene čestitke!

SLG Celje


SLG CeljeSLG Celje

  • PET_KRALJEV_spletna_stran-nova.png
  • TO_JE_TEKMA_spletna_stran.png