SLG CeljeSLG Celje

Aktualno


PREJEMNIK ŽLAHTNEGA KOMEDIJSKEGA PERESA 2020 ROK VILČNIK ROKGRE ZA ŠARFNO KOMEDIJO PRAVI HEROJI

Sklep o nagradi žlahtno komedijsko pero 2020

Strokovna žirija v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica), Tatjana Doma in Alja Predan je izmed 20 dramskih besedil, ki so prispela na natečaj za žlahtno komedijsko pero, izločila 3 besedila zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja.
Izmed preostalih 17 komedij se je žirija soglasno odločila, da nagrado žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.

Utemeljitev

Rok Vilčnik rokgre je dogajanje šarfne komedije Pravi heroji postavil v Maribor, v okolje, ki ga dobro pozna. Spretno napisana komedija preseže lokalne okvirje in avtorju uspe napisati avtohtono slovensko komedijo, ki neprizanesljivo smeši sodobno slovensko stvarnost.
Ostra črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku in brez zadržkov loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe – razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na leve in desne, na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike. Komedija, napisana v mariborskem pogovornem jeziku, skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec predstavlja dobiček. V taki družbi lahko cveti ideja o modernem grobarskem resortu, ki nudi popust na pokop otroka, kjer je vsak pogreb piknik. V razčlovečenem svetu brezvestni mali podjetnik bogati s preprodajo trupel in človeških organov. Človek je le še potrošno blago brez dodane vrednosti. V takem svetu je edina uteha malega človeka, da verjame v superheroja, kot je Batman. Lahko je biti junak, če si bogat in imaš nadnaravne moči. Kako pa si junak, če vsega tega nimaš? Če si navaden človek, osamljen in zapuščen, če te ljudje izkoriščajo in ne marajo, pa imaš kljub temu še vedno rad ljudi in verjameš, da so dobri? Zato so pravi heroji navadni ljudje, ki kljub krivicam, ki se jim vsakodnevno dogajajo, še vedno verjamejo v sočloveka.
Vilčnikovi dialogi so kruti in neznansko smešni, njihova resnica nas straši in hkrati spravlja v smeh. V absurdnih situacijah prepoznamo resničnost našega vsakdana. Njegovi liki so liki iz mesa in krvi, vsak se na svoj način, kot ve in zna, bori za svoj obstanek.
Vilčnik je s šarfno komedijo Pravi heroji napisal avtohtono slovensko črno komedijo, ki razgalja vse slabosti sodobne slovenske družbe – hlapčevski odnos do tujcev in manjvrednostni kompleks, ki ostaja ena temeljnih karakternih lastnosti slovenskega naroda, nerazčiščeni odnos do lastne zgodovine, divji kapitalizem, ki brezmejno pustoši, razvrednotenje politične scene do te mere, da je lahko na oblasti vsak, ki si to zaželi, nenehen boj malega človeka, ki mu v krutosti vsakdana preostane le še, da verjame v superheroja. In ob vsem tem mu uspe, da nas do solz nasmeji.