SLG CeljeSLG Celje

Aktualno


ABONMAJČEK 2022/23

Najboljše gledališke predstave za naše najmlajše (od 3. leta dalje) ob sobotnih dopoldnevih, opoldnevih in popoldnevih

3 vrhunske predstave za samo 15 EUR

Po ljudskih motivih
ZLATOLASKA IN TRIJE MEDVEDI
Lutkovno gledališče Maribor
Avtorja priredbe Silvan Omerzu in Saša Eržen
režiser in avtor likovne podobe Silvan Omerzu
premiera 21. novembra 2019
Predstava traja 35 minut.

Zlatolaska je radovedna deklica, ki z odprtimi očmi občuduje svet, ki jo obdaja. Sončno jutro zazna v vsej njegovi lepoti in polnosti: opazi oblake, občuduje metulje in cvetje, pa tudi poskočni zajček ne uide njenemu pogledu. Steče za njim, vendar se ji ne pusti ujeti. Zlatolaska ga vneto išče v grmovju, za drevesi … in naenkrat se znajde globoko v gozdu. Izgubljena tava med drevjem in namesto potke, ki bi jo vodila domov, ugleda hišo na jasi. Vstopi, saj ne ve, da v njej prebivajo medvedi. V hiši je vsega po troje: tri sklede kaše, trije stoli, tri postelje … različnih velikosti. Zlatolaska poišče pravšen stolček, skledo in posteljo zase. Poje kašo iz najmanjše sklede, nehote polomi najmanjši stol, nato pa mirno zaspi v najmanjši postelji. Medvedi jo seveda najdejo in … varno pospremijo do doma.

 

Avtorski projekt
MALA ELI
O željah, vlakih in drugih lepih rečeh 
Režiserka Mateja Kokol
Premiera 13. decembra 2022

Eli se dolgočasi, za spodbudo si prepeva in sanjari. Zaljubljena je v vlake. Sanja, da bo nekega dne vozila čisto pravo lokomotivo, ki bo varno vlekla dolg niz vagonov, drvela kot strela in po vijugasti progi premagovala strme vzpetine, globoke prepade in dolge temne tunele. Zdaj pa je menda za to še premajhna pa prešibka pa premalo učena pa najbrž tudi … preveč deklica. Zato si o vlakih prepeva, o njih sanjari in jih opazuje skozi okno, kadar kateri pelje mimo. Kadar pa vlaki ne vozijo, se Eli posebej močno dolgočasi. Takrat se zasmili tudi Maksu. Starejši brat jo kdaj pa kdaj rad draži, še raje pa jo razveseli, saj se takrat Eli smeji, kot bi se kotrljali kraguljčki, vsa žari in dobre volje se naleze tudi sam. In kadar je Eli posebej žalostna, jo Maks povabi na čudežni železniški potep. Interaktivna predstava o dveh otrocih, ki ju dolgčas potisne v ustvarjalno izumljanje zgodb, se prelije iz resničnega v domišljijski svet skozi portal radovednosti, vztrajnosti, pozornosti, solidarnosti in sočutja. 

 

Pa bratih Grimm
ŽABJI KRALJ IN RDEČA KAPICA
Gledališče Koper
koreograf Siniša Bukinac
koproducenti Art dance studio Portorož, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Kosovelov dom Sežana
Premiera 21. avgusta 2021
Predstava traja 55 minut in ima krajši odmor.

Pravljici, ki sta ju pred skoraj dvesto leti med prvimi zapisala nemška jezikoslovca in pravljičarja, brata Grimm, in ju, prirejene okusu tedanjega meščanstva, prvič objavila v knjigi Hišne in otroške zgodbe, sta do danes doživeli številne animirane ter odrske in plesne priredbe, tudi v Gledališču Koper. Toda če koprski Žabji kralj v plesni »preobleki« še vedno govori o sklepanju kompromisov, o tem, da je treba dano obljubo izpolniti, med vrsticami pa tudi o odraščanju in dozorevanju, dobi Rdeča kapica v Bukinčevi koreografiji prijaznejšo, celo komično podobo, saj volk prizanese Rdeči kapici, prizanešeno pa je tudi volku, ki ne konča mrtev na dnu vodnjaka, temveč zaradi babičinih pesti odtava globlje v gozd in se nikoli več ne vrne.